”Vi är ett av alla företag som får landet att gå runt!”

Efter att ha jobbat i verkstaden i många år tog Fredrik Henriksson över familjeföretaget Bröderna Henrikssons stenhuggeri för 5 år sedan. Nu är han VD och förvaltar arvet efter sin farfar och farfars bror, som startade upp företaget 1939. Fredrik har fokus på utveckling.

–Självklart ska Henrikssons stenhuggeri gå bättre för varje år, jag gör det här tillsammans med mina anställda, säger han.

Förutom att regelbundet lyfta olika frågor som vad företaget betyder för orten och hur företaget bidrar till välfärden har Fredrik som mål att ge sina medarbetare en bonus när det gått bra i verksamheten.

– Vi gör det här tillsammans. Till varje jul och sommar ska alla få ett tillskott utöver lönen, som står i relation till vinsten. Alla behöver en morot för att göra ett bra jobb, det är inget konstigt med det.

Som VD önskar Fredrik att han hade tiden att engagera sig ännu mer i företagarfrågor. Men han lyfter initiativet ”Företagens välfärdsavtryck” som ett bra exempel på något som har hjälpt honom att kommunicera ut vad Henrikssons stenhuggeri betyder för välfärden.

– Generellt tycker jag att förståelsen för vad privata företag bidrar till har ökat de senaste åren. Men att få svart på vitt vad skattepengarna går till, som löner för vårdpersonal, skolluncher och liknande, var en ögonöppnare för både mig och mina anställda. Ibland känns det som om man bara skickar iväg pengarna någonstans varje månad. De konkreta exemplen hjälper till att skapa stolthet över att vara ett av de företag som faktiskt får landet att gå runt!