Företagens välfärdsavtryck-

”Vi är stolta över vårt bidrag till välfärden”

– Det är viktigt för alla att fler personer ser och förstår företagens betydelse för jobb och välfärd.

Att driva ett tryckeri i Storuman, Norrlands inland, är en utmaning. Monica Falkner har drivit Storuman Tryckeri & Reklam tillsammans med sin man sedan 1999. I dagsläget har de 4,5 anställda. Kundunderlaget sviker i inlandet och därför arbetar de varannan vecka i Storuman och varannan vecka i Umeå med allt inom tryck och reklam.

– För oss är det viktigt att känna att vi bidrar till välfärden. Det är en sak att vi som företagare vet om vad vi faktiskt bidrar med. Men jag tycker att den absolut största vitsen är att visa upp det för våra anställda och för andra företagare.

Därför har Monica hängt upp skyltar som exempelvis visar hur många skolluncher man bidrar med genom skatten företaget betalar.

– Vi har satt oss ner med våra anställda och pratat om helheten. Som anställd är det lätt att bara se pengarna man får i lönekuvertet, man vet inte alltid bakgrunden. Det blev bara positiva reaktioner när vi visade upp vad vi konkret gör för att lyfta Sverige. Våra anställda förstår absolut syftet och känner sig stolta över att få vara med och bidra till välfärden, säger Monica och fortsätter:

– Kunderna som ser skyltarna kommer ofta med spontana, positiva reaktioner och säger ”Oj, är det såhär mycket ni bidrar med?” Att göra fler medvetna om att vi småföretag också bidrar till välfärden är viktigt, både för oss och för andra. Det gör att man förhoppningsvis ser på företagare och vårt arbete på ett annat, mer positivt sätt.