Lyckostäd AB bidrar till välfärden i sommar

Våra svenska företag slutar inte att bidra till välfärden bara för att dagarna blir varmare och kvällarna ljusare. Bakom semesterkulisserna rör sig ett maskineri precis som vanligt. Det är detta maskineri som gör det möjligt för människor att njuta av sommaren. Så här bidrar Per Liljedahl och Lyckostäd AB till välfärden under sommaren:

Hur bidrar er verksamhet till att göra Stockholm till en mer attraktiv plats?
Naturligtvis bidrar vi med vår profession - det vill säga att vi städar och gör rent. Detta syns framförallt på sommaren då ute- och markmiljöer blir fina samt att alla fönster glänser lite extra. Vi bidrar även på andra sätt då våra medarbetare ofta har en bakgrund med oseriösa och otrygga anställningar. När vi erbjuder dessa människor riktiga arbeten med kollektivavtal får vi dem att känna sig trygga, betydelsefulla och som en del av samhället. De trivs helt enkelt. Det är viktigt då våra anställda sprider en positiv bild av Stockholm och Lyckostäd. I sommar erbjuder vi även sommarjobb för första gången vilket blir ett kliv in i arbetslivet för många ungdomar.

Varför startade Lyckostäd AB? 
Jag arbetade tidigare som chef och med miljö- och kvalitetscertifiering för Postnord. Jag startade ett städbolag då detta är en bransch där du enkelt kan påverka och göra en positiv inverkan på miljön. Min fru arbetade redan tidigare inom städbranschen och vi såg dessutom hur illa svartarbetare behandlades. Där såg vi en lucka med att hjälpa folk att få riktiga jobb.

Vilket är det största hotet mot er verksamhet?
Det största hotet mot oss just nu är att politikerna försämrar RUT-avdragen. Redan nu sjunker tillväxttakten i vår bransch. Vårt företag växer inte som det skulle kunna göra och det ser inte ut som att vi kan anställa fler medarbetare. Efterfrågan sjunker då avdraget försämras. Det är synd att regeringen inte ser att RUT-avdrag är en enorm vinst för staten. Långt mer än de 50 procent som slutkonsumenten får i skattereduktion betalar vi seriösa bolag tillbaka i form av moms, skatt och sociala avgifter. För att inte tala om människors självkänsla och bilden av Sverige som ett rättvist land.