Företagens välfärdsavtryck-

Utan företag inga sjuksköterskor

– Vem ska finansiera sjuksköterskor och annan välfärd om inte företagen gör det, undrar Anneli Rådesjö. Hon driver företaget Karlskoga Wärdshus AB tillsammans med sin man Mikael.

Karlskoga ligger i Örebro län och är ett samhälle med ungefär 27 000 invånare.  

- Företag skapar mervärden. För andra företag och för kommunen. Vi bidrar till ett levande centrum och att folk bor kvar. Det är särskilt viktigt i en mindre ort som vår, säger Anneli.  

Hon menar att många förstår att företagen är viktiga. Men däremot glömmer bort företagens villkor och betydelsen av ett bra företagsklimat. Därför berättar Anneli för människor om sambandet mellan att hennes företag överlever och finns kvar samt den välfärd som det genererar.  

- Jag nätverkar mycket och träffar genom det både politiker och andra företagare. Vi kommer ofta in på företagarfrågor och vikten av att samarbeta och hur felaktigt ordspråket ”ensam är stark” är. Vi älskar företagande och är stolta över att Vi tar Matchen!  

Under perioder har Karlskoga Wärdshus behov av extrapersonal och många av dem studerar. Just nu jobbar lärarstudenten Madelen på företaget och finansierar studierna genom sitt extraarbete hos oss. Anneli påpekar att det också är välfärd.  

- Jag skickar ut ett nyhetsbrev varje vecka. Där blandar jag menyer med nyheter om vad som händer på företaget. Där har jag berättat om exempelvis hur många gymnasieplatser skatten vi och våra anställda betalar räcker till. Det ska jag påminna om snart igen.  

Karlskoga Wärdshus AB har med sina 6 anställda bidragit med omkring 790 000 i skatt. Det räcker till över 25 000 skolluncher eller åtta gymnasieplatser.