”Sveriges företagare har en viktig roll”

I många år tjänstgjorde Monika Sandström som Agronomie doktor vid Sveriges Lantbruksuniversitet. En klassisk 40-årskris och en ovilja till att bli professor gav livet ny riktning. Monika sa upp sig, flyttade och startade företaget Syltkrukan i lilla Månkarbo i Uppland. Idag har hon tre heltidsanställda.

 Omsättningen ligger runt fyra miljoner. Verksamheten kretsar kring sylt- och saftkokning och framställning av honung. Produkterna säljs i den egna gårdsbutiken och på marknader. Syltkrukan har också ett litet kafé.

– Vi är ganska jordnära här på Syltkrukan. Om jag tillåts bli lite filosofisk så gillar jag att vi tillgodoser människans enklaste behov. Mat på tallriken, tak över huvudet och vänner att prata med, säger Monika.

Oddsen var inte på Monikas sida när hon drog igång. Den lilla orten, riksvägen som drogs om – lojala kunder var från början en absolut förutsättning. Idag är Syltkrukan en arbetsplats för fyra personer och en mötesplats för bygdens bor.

– Vi bidrar med mycket pengar till stadskassan och välfärden. Utan Syltkrukan hade staten gått miste om den intäkten och i värsta fall haft ytterligare tre arbetslösa på kostnadssidan. Ser man det så blir det väldigt konkret – vilken viktig roll Sveriges alla företagare har. I de nätverk jag är aktiv i är välfärdsbygget ständigt på tapeten, säger Monika.

Under intervjun återkommer Monika flera gånger till hur viktigt det är att ha kul på jobbet. Hon säger att glädjen bidrar till en ökad kreativitet och tar upp ett exempel:

– På kaféet anordnar vi ett lotteri. Fem kronor kostar det att vara med och huvudsyftet är att generera en fungerande växelkassa. Det är sex mil till Gävle och väl där vill banken ha massa pengar för att jag vill få ut mina i rör. Det må låta trivialt, men för en småföretagare på landsbygden har sådant stor betydelse. Hade vi inte haft kul på jobbet, då hade lotterilösningen aldrig spånats fram, säger Monika Sandström.


Syltkrukan i Månkarbo har med sina tre anställda bidragit med omkring 370 000 i skatt!  Det räcker till 11 821 skolluncher.