Ostnor – industrin som stannade kvar

I en tid när allt fler industriföretag flyttar stora delar av sin tillverkning till låglöneländer gör Ostnor det motsatta. Efter att ha funnits i Kina sedan 90-talet tog Moraföretaget förra året hem all sin verksamhet.

– Vi valde att profilera oss ännu tydligare som ett svenskt företag. Vi skriver ”Made in Sweden” på våra produkter. Då ska också vår produktion och våra underleverantörer vara svenska. Vi har aldrig utgett oss för att vara billigast, däremot är vi kända för att leverera hög kvalitet, säger VD:n Claes Seldeby. 

Förutom att bidra med 12 nya arbetstillfällen i Mora har flytten även gett sysselsättning för flertalet svenska underleverantörer. Ostnor har fått bättre kontroll över processen och miljövinsterna är ett faktum när de långa transporterna försvinner.

– Nu bidrar vi till landets välfärd i ännu större utsträckning. Som företagare ska man känna en stolthet i att gynna svensk ekonomi. De konkreta exempel som lyfts fram i initiativet ”Sverige tar matchen” sätter detta på pränt. Att vi med våra skatter hjälper till att få samhället att snurra känns toppen, säger Claes. 

När det blev officiellt att Ostnor, som är Sveriges ledande tillverkare av vattenkranar och blandare – med varumärkena FM Mattsson och Mora Armatur – lämnade Kina fick de stor uppmärksamhet. Statsminister Fredrik Reinfeldt kom och besökte företaget och Claes Seldeby fick möjligheten att tala vid Vinnovas årskonferens i Stockholm.

– Konkurrensen är hård i dagens globala samhälle. Det gäller att hitta sin nisch och fundera kring vad som gör företaget unikt. Då hittar man rätt kundsegment och har chans att utvecklas åt rätt håll. Efter att vi tog hem produktionen har vi stärkt våra marknadsandelar och förbättrat vårt resultat med 25 procent. 

Ostnor och deras anställda bidrar med ca 150 000 000 kr i skatt på ett år. Det motsvarar kostnaderna för ungefär 1375 gymnasieplatser.