Konkurrerar med hela världen

Globaliseringen är positiv på många plan, men den innebär också en stenhård konkurrens för svenska företag. Det har företaget Pacwire i Söråker sett på nära håll.

Verksamheten balanserar på en enda tråd, nämligen förzinkad emballagetråd – det enda som Pacwire producerar. Men så är företaget också en av världens ledande tillverkare, med kunder inom cellulosa-, textil- och återvinningsindustrin.

– Våra stora marknader har under många år varit Asien och Sydamerika. Men länderna i dessa världsdelar utvecklas mer och mer. När de lär sig tillverka en liknande produkt, varför ska de fortsätta importera vår? säger vd:n Björn Rudström.

Pacwire har med andra ord en stor utmaning – varje dag. Varje dag i veckan arbetar de för att hålla sig kvar i toppen och hitta vägar för att stå sig i konkurrensen, som med dagens globalisering är världsomspännande. 

– Visst, vi har tittat på möjligheten att flytta produktionen utomlands. Men har kommit fram till att det är i Sverige vi ska fortsätta att bidra till välfärden. Istället måste vi ständigt leta nya marknader och hitta vad som fungerar bäst ekonomiskt.   

Björn Rudström känner ett starkt stöd från Timrå kommun och är glad att de inser hur värdefullt företaget är för regionen.

– I dagens konkurrens kan man inte ta något för givet. Vi får ingen utveckling i landet om man inte, från alla håll, värnar om det vi har, säger Björn.

Företaget Pacwire AB och deras 35 anställda bidrar med ca 6 400 000 kr i skatt på ett år. Det motsvarar ungefär kostnaden för 157 blindtarmsoperationer, 52 förskoleplatser eller 14 gymnasielärare.