”En utskällning fick mig att starta eget”

Från kommunanställd till egenföretagare. Sedan 2008 är Liena Ljungströms kulturcafé i Sala ett av alla de småföretag som får Sverige att gå runt.

– Jag känner mig oerhört stolt över att mitt företag är ett av alla småföretag som är så viktiga för tillväxten. 95 procent av Sveriges företag är små och medelstora verksamheter – och en väldigt stor del av landets skatteintäkter kommer från oss.

Genom att vara med i initiativet ”Sverige tar matchen” har Liena och hennes anställda fått upp ögonen för hur mycket caféet faktiskt bidrar med i form av skolluncher, operationer och annat i samhället.

– Jag pratar ofta med mina medarbetare om detta och på en vägg här på Café Jernvägen har jag satt upp en affisch om att verksamheten bidrar med 11 088 skolluncher om året. Ett kul exempel som har naturlig koppling till vad vi sysslar med, säger Liena.

Att hon skulle starta eget var egentligen ingen självklarhet. Men efter några år som kommunanställd insåg Liena att hon är en riktig entreprenörssjäl.

– En av mina chefer skällde ut mig och sa att jag inte förstod den kommunala processen. Jag insåg att det är för trögjobbat för mig inom kommunen. Jag ville starta eget och göra saker på mitt sätt, förklarar Liena.

Hennes mamma drev företag i restaurangbranschen under Lienas uppväxt. Därför föll det henne naturligt att starta just caféverksamhet. Idag har Café Jernvägen 3,5 heltidsanställda, men har även ett antal timvikarier och tar ofta emot praktikanter.

– Mitt café är inkörsporten till yrkeslivet för många. Med andra ord fyller mitt företag en viktig funktion i kommunen. Många ungdomar är arbetslösa och de beskylls ofta felaktigt för att vara lata, men alla som kommer till mig är oerhört engagerade och gör ett toppenjobb, säger Liena.

Café Jernvägen och företagets anställda bidrar med cirka 340 000 kr i skatt på ett år. Det motsvarar ungefär kostnaderna för 9 blindtarmsoperationer, 7 komvuxplatser eller 3 förskoleplatser. 

Text: Lina Skandevall