Helén Karlsson –– småföretagare som tar matchen varje dag

För Helén Karlsson, som sedan 1995 äger och driver Heléns Glutenfria i Örebro, är det viktigt att människor ska få upp ögonen för hur allt hänger ihop när det gäller sambanden mellan företagen och välfärden. Därför var hennes företag ett av de allra första att ansluta sig till Sverige tar matchen.

Heléns Glutenfria bedriver en hantverksmässig produktion av glutenfri färdigmat, mat- och kaffebröd. Vid starten var företaget det första i Sverige att tillverka glutenfri färdigmat. Bland kunderna finns välkända kedjor så som ICA och Wayne’s Coffee men också små beställare så som konditoriet VeteKatten i Stockholm.

För Helén Karlsson är engagemanget för entreprenörskap och företagande starkt och genuint. Därför var det naturligt för henne att se till att hennes företag engagerade sig i Sverige tar matchen. – Det känns viktigt att människor ska få upp ögonen för hur allt hänger ihop. Jag tror inte människor i allmänhet riktigt förstår sambanden mellan företagen och välfärden, säger hon.

Heléns Glutenfria bidrar tillsammans med sina sex anställda årligen med 560 000 kronor till välfärden. Det motsvarar kostnaden för till exempel sex elever i grundskolan under ett år.
– Det var lite av en aha-upplevelse att få siffrorna presenterade så tydligt, säger Helén.

Helén är en aktiv bloggare och hon tycker att det är viktigt att hålla igång en debatt om hur det är att vara företagare.
– På min blogg berättar jag om hur det är. Jag skriver rakt och tydligt, som jag pratar. Jag berättar om min vardag, det kan handla om både företagandet och skolan. På bloggen kan jag ta upp sådant som jag upplever och tycker är fel eller konstigt. Till exempel har jag skrivit om det krångel det innebär att vara företagare i livsmedelsbranschen.

När det gäller omvärldens förståelse för hur det är att vara företagare är Helén inte riktigt nöjd.
– Det är väl inte så bra med den. Jag önskar att fler hade en bättre förståelse så att vi fick en mer levande debatt och politiker som fattade beslut som de förstod konsekvenserna av, säger hon.

Sverige tar matchen handlar om att öka förståelsen för betydelsen av konkurrenskraft. Vad betyder det begreppet för Helén?
– För mig handlar konkurrenskraft om att man ska kunna driva företag i Sverige på samma villkor som i andra länder, till exempel när det gäller skatter.