”Vi får inte bli för bekväma”

FLK Sverige AB, konsulter inom bygginstallation, har tagit matchen på allvar. Under ett år bidrar företagets 51 anställda med skatteintäkter som täcker kostnaden för 484 förlossningar, något som deras egen hemsida också berättar. Vd:n Nils Zinn pratar dessutom regelbundet med sina medarbetare om vad som händer i företaget, vad deras arbete resulterar i och vad företaget bidrar med till den svenska välfärden.

– Vi finns på fem orter i landet och när alla medarbetare samlas till våra kvartalsmöten ser jag till att informera om vad varje person och varje arbetstimme bidrar med till välfärden. Det är viktigt och riktigt sporrande!

FLK agerar i stort sett enbart på den svenska marknaden, men Nils Zinn brinner för exportfrågor och vet om hur viktiga de är även för hans företag.

– En handelsbalans krävs. Lika mycket som vi köper in från andra länder bör vi också exportera. Vi måste akta oss så vi inte blir för bekväma. Vi konkurrerar med hela världen. Det är bara att inse och gilla läget, säger han.

Därför anser Nils att vi måste vara riktigt bra på det vi gör.

– En ingenjör i Indien kostar 48 kronor i timmen. Motsvarande marknadspris för en svensk ingenjör ligger runt 900 kronor i timmen.

– Den svenska ingenjören måste vara flera gånger bättre än den indiska om vi ska ha en chans.

Nils Zinn tycker att skolan har ett enormt stort ansvar i frågan. Att utbilda utifrån vad näringslivet behöver för typ av arbetskraft borde vara en självklarhet.

– Grundtanken är att alla i Sverige ska ha det bra. För att välfärden ska blomstra är det oerhört viktigt att personer som kommer ut på arbetsmarknaden har den typ av utbildning som efterfrågas eller att de skapar jobb på annat sätt.  Sverige har inte råd med dyra utbildningar som inte leder till jobb.

Text: Lina Skandevall