”Alla borde ta ansvar för välfärden”

Sverige tar matchen – med hjälp av företagen. Företagen är grunden för landets välfärd, enligt Per Anders Fällman, platschef på JIWE i Sölvesborg. – Media, politiker och skola borde ta ett större ansvar att förmedla det – med enkel retorik så att alla förstår, säger han.

– Ett företags ekonomi liknar privatekonomi på många sätt. Om alla insåg det skulle nog fler ta ett större ansvar för företagens och i slutändan samhällets ekonomi, säger Per Anders Fällman, på företaget JIWE i Sölvesborg som sysslar med varmförzinkning.

– Det är viktigt att förstå helheten. Även om du är anställd måste du tänka som en entreprenör. Det arbete du gör gagnar hela Sverige!

JIWE har just nu 62 anställda, men det varierar beroende på säsong. Per Anders jobbar hela tiden med att bygga upp ett gemensamt engagemang för företagets ekonomi bland medarbetarna.

– När vi använder enkel retorik förstår alla vad det handlar om. Vi pratar om var pengarna kommer ifrån, vad de räcker till och hur man gör för att det ska komma in mer pengar. Så borde även politiker och lärare prata för att alla ska förstå hur viktiga företagen är för välfärden. Entreprenörskap borde skrivas in i skolans läroplan, säger Per Anders.

Han efterlyser en mer nyanserad bild och en förklaring av på vilket sätt företagen faktiskt lyfter Sverige.

– Men jag är även självkritisk och vet att både vårt och andra företag kan vara dåliga på att kommunicera ut sambandet mellan företagandet och välfärden. Vi måste alla ta ansvar för att berätta om hur landets välfärd faktiskt skapas.

Förra året bidrog JIWE Varmförzinkning AB och dess anställda med omkring 4 100 000 kr till den svenska välfärden. Det motsvarar kostnaden för 30 bypassoperationer, 9 poliser eller 38 gymnasieplatser.

Text: Lina Skandevall