Företagens välfärdsavtryck

Sverige snubblande nära en pallplats

Enligt organisationen World Economic Forum (WEF) ligger Sverige på fjärde plats i världen när det gäller konkurrenskraft. Samtidigt meddelar Fortune att Stockholm är bland de 7 bästa städerna i världen för entreprenörer och startups.

I WEF-rankingen jämförs 144 länder utifrån 12 faktorer som identifierats som avgörande för ett lands konkurrenskraft. Det handlar till exempel om kvalitet i utbildning, innovationsklimat, teknologisk beredskap och arbetsmarknadens funktionssätt. De olika faktorerna vägs sedan samman och en totalranking sammanställs. Sverige ligger på fjärde plats och toppar rankingen gör Schweiz tätt följt av Singapore.

I en annan ranking, i tidningen Fortune, finns Stockholm med på listan över de 7 bästa städerna i världen för entreprenörer och startups. Du kan läsa hela Fortunes artikel här. Båda placeringarna ska vi vara stolta över och rädda om. Det är nämligen kombinationen av dessa två som skapar långsiktig konkurrenskraft.

För även om Sverige skapar goda förutsättningar att konkurrera är det till slut de enskilda företagen som ska ta matchen. Det är när kunder i Sverige och utomlands väljer mellan olika tänkbara leverantörer som sanningens ögonblick inträffar. Väljer man svenskt är det den verkliga kvittensen på den svenska konkurrenskraften. Dessa sanningars ögonblick uppstår om och om igen – och att ha de rätta förutsättningarna för att ta hem spelet är vad Sverige tar matchen handlar om.